Miód, który powstaje z surowców, jakimi są nektar (słodka substancja pochodzenia roślinnego) i spadź (sok roślinny przetworzony przez owady) jest nie tylko substancją słodzącą, ale także wykorzystuje się go jako kosmetyk a nawet lekarstwo. Nie wszyscy wiemy jak szerokie ma właściwości i jak wielki wpływ ma na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie naszego organizmu.

Właściwości bakteriobójcze

Skład chemiczny i fizykochemiczny miodu wpływa na jego właściwości antybiotyczne, bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Jego działanie w wielu przypadkach może okazać się więc zbawienne. Pobudza on pracę jelit, pozytywnie działa na wątrobę, nerki oraz drogi żółciowe odżywiając komórki i odtruwając organizm. Dobrze wpływa także na leczenie ropiejących ran i oparzeń. Służy on bowiem do przyspieszenia gojenia tego typu ran, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Zapobiega powstawaniu blizn i pęcherzy pooparzeniowych. Co więcej ma także działanie antypróchnicze gdyż nie wytwarza nalotu nazębnego. A to on przecież warunkuje właśnie powstanie próchnicy.

Miód ma także właściwości antyalergiczne i uodparniające. W przeziębieniu pomaga w odksztuszaniu i usuwaniu wydzieliny na zewnątrz. Zatem spożywanie go szczególnie w okresie jesienno-zimowym może okazać się świetnym posunięciem w celu ochrony organizmu przed niechcianą grypą. Szklanka mleka z miodem czy posmarowana nim kromka chleba może okazać się smacznym i słusznym posunięciem.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like